Társadalmi felelősségvállalás

Az Argento Kft. társadalmi felelősségvállalása a dokumentumfilmek világához, a BIDF-hez - Budapest International Documentary Festival - kapcsolódik. A 2014-ben Sós Ágnes Balázs Béla díjas dokumentumfilm rendező és Balogh Rita producer által megálmodott fesztiválon a világ legrangosabb dokumentumfilmjei kerülnek bemutatásra egy héten keresztül, tematikai és egyéb megkötések nélkül. Mint ilyen, a BIDF az egyetlen nemzetközi verseny fesztivál Magyarországon.

A BIDF minden film alkotóját meghívja és vendégül látja; minden film vetítése után közönségtalálkozót szervez, ily módon nyújtva igazi fesztivál élményt a közönségének; tartalom szerinti szekciókba sorolja a meghívott filmeket; minden szekciójának díjairól egy tekintélyes nemzetközi zsűri dönt; a fesztiválnyerteseket pénzdíjjal és egyéb elismerésekkel jutalmazza; valamint évközben is havi vetítéseket szervez nem csak Budapesten, hanem vidéki városokban is.

2020

A VI. BIDF-en Strausz Mónika a „Harc a gyermekedért” szekcióban szereplő „Szerelemgyerek” című, Eva Mulvad által rendezett (Dánia, 2019) film civil nagykövete. Az idei fesztivál egyéb kategóriái „Harc a szabadságodért”, „Harc az identitásodért” és „Harc az álmaidért”.

A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel vannak hozzánk: valódi történeteket mesélnek el valóságos hősökről. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. Rácsodálkozunk különös és hétköznapi emberekre, megrendítő és szívszorító sorsokra, gyakran embertelen körülményekre és ezáltal újraértelmezzük saját életünket.

Célunknak tekintjük, hogy nemcsak a világ problémáira nyitott, érdeklődő befogadóként ismerjünk meg minél több műalkotást e műfajban, hanem hogy saját eszközeinkkel is aktívan támogassuk e komoly léptékkel fejlődő, rangos hazai fesztivált és általa a magyar dokumentumfilmes kultúrát.

2019

2019-ben 43 versenyfilm került bemutatásra a „Meztelen Remény”, „Meztelen Üzenet”, ”Meztelen Igazság”, „Meztelen Szenvedély” és a „Meztelen Rövidség” kategóriákban.

Ügyvezető igazgatónkat, Strausz Mónikát érte az a megtiszteltetés, hogy a „Nadja terhe” című, Alexandria Bombach (USA, 2018) által rendezett dokumentumfilm civil nagykövete legyen, s mint ilyen, arról gondoskodjon, hogy a film minél szélesebb körben jusson el az érdeklődőkhöz. A két vetítés teltházzal zajlott, melyen munkatársaink is jelen voltak.